Τηλέφωνα επικοινωνίας: 27430 23141 Ξυλόκαστρο | 27430 32312-32313 Δερβένι γιατι το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το ονειρεύονται & το προετοιμάζουν ...

Φίλες και φίλοι,

Με το τέλος των Δημοτικών Εκλογών του 2014 δεσμευτήκαμε ότι θα τιμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την εμπιστοσύνη σας και τον ρόλο της μείζονος μειοψηφίας τον οποίο μας αναθέσατε. Δεσμευτήκαμε ότι θα κινηθούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα με μοναδικό στόχο την ευημερία της περιοχής μας, μακριά από φτηνές αντιπολιτευτικές τακτικές και μικροπολιτικές στρατηγικές. Με την συμπλήρωση 4 ετών της τρέχουσας δημοτικής θητείας αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί πιστεύουμε ότι καταφέραμε να τηρήσουμε την δέσμευση μας αυτή. Στο διάστημα αυτό προσφέραμε την στήριξη μας σε όσες δράσεις και έργα θα ωφελούσαν κατά τη γνώμη μας τον τόπο , χωρίς να σκεφτούμε σε οποιαδήποτε στιγμή το στείρο αντιπολιτευτικό όφελος. Ελέγξαμε με συστηματικό τρόπο την Δημοτική Αρχή , εντοπίζοντας και αναδεικνύοντας λανθασμένες πρακτικές , καθυστερήσεις και αστοχίες , προσπαθώντας να παρακινήσουμε τους αρμοδίους και να προλάβουμε δυσάρεστες για τον Δήμο μας καταστάσεις. Τέλος πήραμε σαφή θέση για όλα τα προβλήματα του τόπου , με συγκεκριμένες και αιτιολογημένες προτάσεις , θέλοντας έτσι να συμβάλουμε στην επίλυση και όχι απλά στην καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων. Δυστυχώς ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα αν η Δημοτική Αρχή δεν διαθέτει την διάθεση , την τόλμη και την ικανότητα που απαιτείται. Ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής είναι να πράττει , ο ρόλος της αντιπολίτευσης να ελέγχει και να παρακινεί. Χωρίς όμως πράξη κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να παραχθεί. Αποτελεί υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε για τις προσπάθειες , τις δράσεις και τις βασικές προτάσεις τις οποίες έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με επιμονή να επιτελούμε το έργο που μας αναθέσατε, γνωρίζοντας καλά ότι τελικός κριτής για όλους μας είστε εσείς.

Η θέση μας για τον ΧΥΤΑ

Την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2017 στην συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου, αποφασίστηκε με πλειοψηφία (22-17) η Προγραμματική σύμβαση με την εταιρία ΤΕΡΝΑ για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η κεντρική διαχείριση προβλέπει σε γενικές γραμμές την μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων σε τρεις μονάδες ( Μεσσηνία , Λακωνία και Αρκαδία ) με τελικό κόστος από 80-100 ευρώ ανά τόνο για 28 χρόνια. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από τα ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή από τους δημότες. Για τον Δήμο μας αυτό μεταφράζεται το λιγότερο σε τετραπλασιασμό των δημοτικών τελών, αφού αυτή τη στιγμή το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων μας στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης ανέρχεται περίπου στα 23 ευρώ ανά τόνο.

Νεφελώδης παραμένει επίσης η τύχη του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κατά την μεταβατική περίοδο από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι την υλοποίηση του έργου, αλλά και μετά την υλοποίηση του. Προσωρινή μεταφορά απορριμμάτων από άλλους Δήμους στον ΧΥΤΑ μας λόγω έκτακτης κατάστασης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η κεντρική διαχείριση όπως έχει διαμορφωθεί, είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του Δήμου μας τον οποίο τιμωρεί αντί να επιβραβεύει για την αποφασιστικότητα και προνοητικότητα την οποία έχει επιδείξει στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων του.

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης είναι ο μοναδικός Δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος διαθέτει αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ και επιβάλλεται να αποτελέσει παράδειγμα για αυτήν την πρωτοποριακή του αντίληψη. Δικαιούμαστε και είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε μόνοι μας τα απορρίμματα μας και τον ΧΥΤΑ μας.

Παραμένουμε αμετακίνητοι στη θέση την οποία έχουμε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή και η οποία έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό μας Συμβούλιο την οποία και θα καταθέσουμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Η θέση μας περιλαμβάνει κατά σειρά σπουδαιότητας τα εξής:

  1. Eξαίρεση του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης από την κεντρική διαχείριση και επαναφορά της διαχείρισης του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης από τον ΦΟΔΣΑ στον Δήμο μας.
  1. Χρηματοδότηση δημιουργίας μονάδας διαχείρισης στραγγιδίων στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.
  1. Σεβασμό της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, με προβλεπόμενο ανώτατο όριο απόθεσης τους 12.500 τόνους το έτος, μόνο από τις προβλεπόμενες σε αυτές περιοχές.

Ανανεωτική Συνεργασία Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook